• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com
workimg

Ішемічна хвороба серця


Ішемічна хвороба серця: як уникнути смертельної загрози

Серед численних хвороб, які можуть вразити наше серце, однією з найбільш частих є ішемічна хвороба серця. Наслідки можуть бути дуже сумні - від втрати працездатності до смерті. Поряд з інсультом, ішемічна хвороба серця у відповіді за 90% смертей в країнах Європейського континенту.

Про те, як вчасно розпізнати хворобу, успішно їй протистояти і попередити її появу розмовляємо з лікарем-терапевтом шведсько-української клініки «Егнельхольм» Кіфуляк Іриною Василівною.

Які характерні риси, симптоми ішемічної хвороби серця?

Ішемічною хворобою серця (скорочено - ІХС) називають такий вид ураження серця, який є наслідком недостатнього надходження кисню до серцевого м'яза (міокарду).

Брак кисню, яке живить серце і, як наслідок, викликає ІХС, призводить до того, що у людини виникає біль у серці (стенокардія), гострий напад ІХС у формі інфаркту міокарда,  серцева недостатність (як наслідок інфаркту міокарда).

Причинами розвитку ІХС можуть бути хвороби коронарних судин, в тому числі атеросклероз, який вражає коронарні артерії настільки, що просвіт в них сильно звужується (звуження просвіту до 90% є критичним для життя).

Чому розвивається атеросклероз?

Звуження просвіту в судинах зазвичай трапляється через те, що в них потрапляє холестерин. Він формує атеросклеротичні бляшки, які "прилипають" до стінок судин, будучи механічним перешкодою нормальному кровотоку.

Які фактори ризику розвитку ІХС?

Хоча хвороб судин мало кому вдається уникнути, однак існують і додаткові фактори ризику. Найбільш схильні до цього захворювання люди, у яких є генетична схильність, ті, хто палить, у кото високий рівень холестерину, хто страждає на гіпертонію, цукровий діабет, ожиріння, хто веде малорухливий спосіб життя.

Які симптоми розвитку ішемічної хвороби серця?

Основним симптомом проявів ІХС є стенокардія, або специфічний біль в грудях. Зокрема, для болів при ішемічній хворобі характерний біль за грудиною, який віддає в нижню щелепу, в шию, плече кисть, ліву руку, спину. Біль в грудях має гнітючий, пекучий характер, причому він може бути різної сили. Біль може бути викликаний різким фізичним навантаженням, сильними емоціями, переживаннями і проходить, як тільки людина заспокоюється або припиняє фізичні зусилля. Тривалість болю може бути від півхвилидо до 15 хвилин. В таких випадках прийом нітрогліцерину чинить швидку допоміжну дію - болі в грудях припиняються.

Як діагностується та лікується ІХС?

Щоб встановити точний діагноз при підозрі на ІХС, найчастіше використовують «золотий стандарт діагностики» – метод селективної коронарографії (проводиться тільки в стаціонарних умовах). Його застосовують, щоб дізнатися наскільки істотно звужено кровоносну судину, які артерії і скільки вражено, місце і розміри ураження кровоносної судини. Якщо в результаті проведеної діагностики було встановлено, що у пацієнта виявлена ​​ІХС, то залежно від ступеня уражень судин і локалізації патологічних змін, лікуючий лікар вибирає найбільш оптимальний метод лікування. Сьогодні сучасна медицина має широкий спектр різних методів лікування. Ось чому постановка діагнозу ІХС є не вироком, а скоріше приводом для того, щоб зробити активні дії, вибравши оптимальну тактику лікування, яка дозволить людині і в майюуьгблму вести нормальний спосіб життя протягом довгих років. Один з таких методів є стентування коронарних артерій, який успішно багато років проводиться в шведсько-українському медичному центрі «Angelholm».

Ваші рекомендації для попередження розвитку ішемічної хвороби серця.

Щоб уникнути розвитку змін в коронарних судинах, які можуть призвести до виникнення ішемічної хвороби серця, необхідно завести кілька простих і корисних звичок. Зокрема, важливо підтримувати вагу тіла в межах норми, обмежувати надходження жирів тваринного походження, трансжирів, а також іншої їжі, що містить холестерин, мінімізувати прийом алкогольних напоїв (не більше ніж 100-150 мл сухого вина на день), не курити, уникати стресів, а в період стресових ситуацій приймати рекомендовані лікарем заспокійливі препарати, спати не менше 7 годин на добу, мати регулярно щоденні фізичні навантаження, мінімум 30 хвилин на день.

Розмову вела Тетяна Халявка.

Шведсько-український медичний центр «Angelholm»
вул. Руська, 185-В,
51-58-82, 050-50-50-103, 068--50-50-103
аngelholm.ua

New comment

Name
Email
Text

Comments