• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com

No image

Біль в спині


Болі в спині часто змушують людей звертатись за допомогою до лікарів. Проте не всі знають, що нібито однаковий біль у спині може бути наслідком зовсім різних захворювань. Тобто, причини болю різні, а відтак, і лікування повинно бути різним. А коли одна людина говорить, що їй допомогли якісь ліки, це не означає, що й іншій саме вони підійдуть. Тому завжди потрібно звертатися до фахівців, аби чітко розуміти, що лікувати і як. Про болі, їх причини та способи лікування ми говорили з лікарем-нейрохірургом шведсько-українського медичного центру «Angelholm» Танасійчуком Андрієм Васильовичем.

- Андрію Васильовичу, скажіть, що є причиною болів спини?

Болі в спині часто змушують людей звертатись за допомогою до лікарів. Проте не всі знають, що нібито однаковий біль у спині може бути наслідком зовсім різних захворювань. Тобто, причини болю різні, а відтак, і лікування повинно бути різним. А коли одна людина говорить, що їй допомогли якісь ліки, це не означає, що й іншій саме вони підійдуть. Тому завжди потрібно звертатися до фахівців, аби чітко розуміти, що лікувати і як. Про болі, їх причини та способи лікування ми говорили з лікарем-нейрохірургом шведсько-українського медичного центру «Angelholm» Танасійчуком Андрієм Васильовичем.

 

- Андрію Васильовичу, скажіть, що є причиною болів спини?

- Причин виникнення болю у спині може бути досить багато. Це і пошкодження м’язів, зв'язок або сухожиль, травми хребта або суглобів, викривлення хребта (сколіоз, кіфоз, лордоз), протрузії або кили (грижі) міжхребцевих дисків, звуження каналу хребта (стеноз), запальні та інфекційні захворювання, радикуліт та багато інших. До речі, інколи навіть хвороби внутрішніх органів викликають біль у спині.

- Ці болі якось відрізняються між собою?

- Звичайно. Наприклад, у разі легкої травми спини буль буде гострою, інколи ниючою. При запаленні м'яких тканин біль у спині може бути ниючим або виникає відчуття розпирання. При цьому він буде посилюватись під час рухів або зміни положення тіла. Іншого роду біль при протрузіях або грижах міжхребцевих дисків. Тут він буде різким. Крім больового синдрому у людини може зменшуватися  рухливість хребта, виникати оніміння кінцівок та інші неврологічні симптоми. Але тільки лікар після огляду та збору додаткової інформації та, можливо, додаткових методів діагностики, може достеменно визначити, що саме стало причиною болю та призначити відповідне лікування.

- З якими болями частіше за все звертаються до Вас?

- До нас часто звертаються пацієнти з хворобами суглобів, в тому числі зі станом, який лікарі називають остеохондроз. Про цей біль, який є найбільш поширеним, можу розповісти більш докладно.

В залежності від розташування враженого сегменту, остеохондроз буває шийним, грудним чи поперековим. Спочатку ми діагностуємо це захворювання, а потім визначаємо що саме вражене :

  • Пролапс міжхребцевих дисків
  • Кила міжхребцевих дисків
  • Стеноз каналу хребта
  • Спондилолістез

При кожному із цих захворювань у різних людей клінічним показником буде біль в спині, в декого він буде віддавати в ноги, але всі структури відрізняються причиною їх виникнення та самими змінами в хребті. Саме тому кожен із цих станів потрібно лікувати окремо, універсального засобу немає.

- Чому болі у спині є такими поширеними?

- Тому що людина почала ходити на двох ногах, а не чотирьох кінцівках та відповідно хребет почав піддаватися постійному значному навантаженню. Додатково, коли ми щось важке піднімаємо або носимо, навантаження збільшується. Це призводить до того, що в хребті відносно швидко відбуваються дегенеративно-дистрофічні процеси. В першу чергу вони виникають в хрящових структурах міжхребцевих дисків та суглобів.  Хребет людини –  це складна система різних анатомічних структур: суглобів, суглобових з'єднань, зв'язок. До хребта прикріплені м'язи, він являється кістковим футляром для спинного мозку і спинно-мозкових корінців. Кожна складова хребта та пов'язані з ним структури і органи можуть вражатися та провокувати виникнення болю. Найчастіше больовий синдром виникає в попереку та шиї, адже саме в цих відділах спостерігається велике навантаження на диски внаслідок значної рухомості. З роками навантаження на хребет зростає, хрящова тканина хребцевих дисків отримує недостатнє кровопостачання, диски "стираються", тому нерідко на болі у спині скаржаться люди старшого віку. 

Кожне загострення захворювання супроводжується болем та напруженням м’язів..

- Які  перші ознаки остеохондрозу?

- Постійний біль у спині, який людина відчуває декілька разів на тиждень протягом тривалого часу. Вона намагається змінити позу, при цьому відчуває деяке полегшення.

Загалом, основними симптомами остеохондрозу є:

  • постійний ниючий біль у спині;
  • посилення болю при рухах та навантаженні хребта;
  • спазми м'язів спини;
  • погіршення рухливості хребта.

- Що таке грижі Шморля і чому вони лякають багатьох пацієнтів?

- Так, справді, це поняття чомусь лякає багатьох людей, проте грижі Шморля навіть не викликають больових відчуттів. Згалом - це проникнення фрагмента  хребцевого диска через крайову пластинку хребця в губчасту речовину його тіла. Треба зазначити, що сама грижа не впливає на клінічні прояви хвороби, але буде обов’язковою ознакою остеохондрозу. Ссеред причин виникнення грижі Шморля можна виділити три фактори:

  • дистрофічні зміни хрящових тканин хребта
  • слабкість кісткової тканини
  • надлишкові або неправильні навантаження на хребет

Часто таку грижу плутають із міжхребцевою, проте головна відмінність полягає в тому, що не відбувається подразнення нервових корінців і спинного мозку. Тому в більшості випадків грижа Шморля протікає безболісно. Однак якщо не провести лікування, вона може сприяти розвитку повноцінної міжхребцевої грижі з усіма витікаючими наслідками.

- Як лікувати хвороби спини та що робити для профілактики їх виникнення?

- Профілактичне лікування захворювань спини полягає у фізичній активності та спеціальних вправах на укріплення м’язів. Немає певних комплексів вправ, які є більш чи менш дієвими. Сучасний підхід наголошує на тому, що людина має робити вправи, які їй підходять і до яких вона фізично підготовлена. Це може бути йога, фітнес, плавання, і навіть ходіння. Воно так само ефективне, як і спеціальні вправи на укріплення м’язового корсету. Головне – щоб людина рухалася.

Також важлива правильна організація робочого місця. Не рекомендовано довго сидіти на одному місці. Варто робити невеликі перерви кожні 30–40 хвилин: зробити розминкові рухи, встати, походити. Коли людина сидить, важливо зберігати природне положення хребта. Бажано сидіти, спираючись на спинку, та зберігаючи поперековий вигин. Для цього можна використовувати подушки – підкладати їх під поперек.

Найкраще сидяче положення – це зміна положення. Тобто потрібно постійно змінювати положення свого тіла. Якщо ви довго сидите нахилившись уперед, наприклад, то на передню частину диска відбувається нерівномірний розподіл тиску, який призводить до больових відчуттів. А якщо ви постійно змінюєте положення свого тіла, тиск на міжхребцеві диски розподіляється рівномірно й больові відчуття не виникають.

При більш серйозних випадках, ми призначаємо медикаментозне лікування, а при певних показах та неефективності консервативного лікування, ми допомагаємо пацієнту хірургічними методами. Таким чином, ми радикально усуваємо причину болю.

- Які методи оперативних втручань Ви виконуєте?

- Ми використовуємо різні методи оперативних втручань, в залежності від виду проблеми.Наприклад, при килах міжхребцевих дисків гарно зарекомендувала себе мікрохірургічна дискектомія, або в більш складних випадках- міжтіловий остеосинтез. При стенозах (звуженні каналу хребта) ми проводимо декомпресію каналу. При додатковій нестабільності та стенозі – декомпресія з міжтіловим остеосинтезом. Також проводимо видалення пухлин спинного мозку. В любому випадку, ми завжди підходимо індивідуально до кожної проблеми та вирішуємо, який саме вид операції буде найбільш ефективним в тому чи іншому випадку.

- При яких станах необхідно звернутися до лікаря?

- В першу чергу я раджу вести активний спосіб життя задля запобігання розвитку захворювань спини. А до лікаря звертатися тоді, коли болі стають частими та не зменшуються при зміні положення тіла або при болях в стані спокою.

 

Записатися на прийом до лікаря варто:

  • При постійному ниючому болі, який не проходить при зміні положення тіла та відсутності фізичних навантажень. 
  • Посилення больових відчуттів, які потребують медикаментозного лікування.  
  • Відчуття переходу болю зі спини в ноги. 
  • Оніміння чи слабкість в м’язах ніг.

Найголовніше - вчасна і правильна діагностика. При постановці правильного діагнозу, лікарі нашого медичного центру запропонують відповідне лікування та нададуть рекомендації щодо того, як краще вести себе в ситуації яка з вами сталася, і пришвидшать Ваше повернення до повноцінного здорового життя.

Отож, ми з'ясували, що болів у спині та  інших неприємних симптомів можна позбутися в першу чергу за допомогою фізичних вправ. Та важливо розуміти, що універсальних методів лікування захворювань спини не існує, тож не варто займатися самолікуванням, а звертатися потрібно до фахівців, які зможуть правильно оцінити стан вашого хребта та надати відповідну медичну допомогу.

 Звертайтеся в шведсько-український медичний центр Angelholm. Кваліфіковані лікарі радо Вас проконсультують та підберуть індивідуальний план лікування.

(тут можна вставити відео)

Ознайомитися з відгуками пацієнтів та умовами перебування в клініці можна на каналі: https://www.youtube.com/channel/UCfl68xaRYr8UitQ4lUrP8HQ/videos

Пацієнтка після операції на хребті: https://www.youtube.com/watch?v=DLQFmBB0SLE&t=607s

(Якщо потрібно підпис: Розмову вела Халявка Тетяна).

 

В нашій клініці активно та успішно проводяться як консервативні, так і оперативні методи лікування спини. І проводять їх досвідчені фахівці своєї справи.

Андрій Танасійчук дав інтерв’ю чернівецькому новостійному інтернетпорталу: https://www.0372.ua/news/3015029/boli-u-spini-ta-so-varto-pro-nih-znati?demo=S/zdJwp4Z5Cp7B0E1jDh8jJkOWVhMTY3NjY2Mzc4NmM0NTIzMTU0MmQ5ZmVmNTJlOGE4NzkwOWExNTM0MDhlZjc0OGE2MzVmMTk5OTVhMWMzcAKzLYSaXioqf6yNqZ0s4lhAfQBIFbveJXkiTm5UwokJS2n5jPL368Ub/HDVhw3Wm4ws8OIDKAufMdlK0kSIM3PYdbUP15lOcOVbnk8xptHlIRHe42FrC8FCc6nY1yqx2BNiCIjg8iF5hdJEf5DeADdHMLSFBLBSvngV2Eq9StJuhSobmLAE6SMhw5lv9Cc=

«Ми використовуємо різні методи оперативних втручань, в залежності від виду проблеми, яка вирішується Наприклад, при килах міжхребцевих дисків гарно зарекомендувала себе мікрохірургічна дискектомія, або в більш складних випадках- міжтіловий остеосинтез. При стенозах (звуженні каналу хребта) ми проводимо декомпресію каналу. При додатковій нестабільності та стенозі – декомпресія з міжтіловим остеосинтезом. Також проводимо видалення пухлин спинного мозку. В любому випадку, ми завжди підходимо індивідуально до кожної проблеми та вирішуємо, який саме вид операції буде найбільш ефективним в тому чи іншому випадку».

 

 

https://www.facebook.com/centre.trauma/videos/1100782156726225

- Причин виникнення болю у спині може бути досить багато. Це і пошкодження м’язів, зв'язок або сухожиль, травми хребта або суглобів, викривлення хребта (сколіоз, кіфоз, лордоз), протрузії або кили (грижі) міжхребцевих дисків, звуження каналу хребта (стеноз), запальні та інфекційні захворювання, радикуліт та багато інших. До речі, інколи навіть хвороби внутрішніх органів викликають біль у спині.

- Ці болі якось відрізняються між собою?

- Звичайно. Наприклад, у разі легкої травми спини буль буде гострою, інколи ниючою. При запаленні м'яких тканин біль у спині може бути ниючим або виникає відчуття розпирання. При цьому він буде посилюватись під час рухів або зміни положення тіла. Іншого роду біль при протрузіях або грижах міжхребцевих дисків. Тут він буде різким. Крім больового синдрому у людини може зменшуватися  рухливість хребта, виникати оніміння кінцівок та інші неврологічні симптоми. Але тільки лікар після огляду та збору додаткової інформації та, можливо, додаткових методів діагностики, може достеменно визначити, що саме стало причиною болю та призначити відповідне лікування.

- З якими болями частіше за все звертаються до Вас?

- До нас часто звертаються пацієнти з хворобами суглобів, в тому числі зі станом, який лікарі називають остеохондроз. Про цей біль, який є найбільш поширеним, можу розповісти більш докладно.

В залежності від розташування враженого сегменту, остеохондроз буває шийним, грудним чи поперековим. Спочатку ми діагностуємо це захворювання, а потім визначаємо що саме вражене :

  • Пролапс міжхребцевих дисків
  • Кила міжхребцевих дисків
  • Стеноз каналу хребта
  • Спондилолістез

При кожному із цих захворювань у різних людей клінічним показником буде біль в спині, в декого він буде віддавати в ноги, але всі структури відрізняються причиною їх виникнення та самими змінами в хребті. Саме тому кожен із цих станів потрібно лікувати окремо, універсального засобу немає.

- Чому болі у спині є такими поширеними?

- Тому що людина почала ходити на двох ногах, а не чотирьох кінцівках та відповідно хребет почав піддаватися постійному значному навантаженню. Додатково, коли ми щось важке піднімаємо або носимо, навантаження збільшується. Це призводить до того, що в хребті відносно швидко відбуваються дегенеративно-дистрофічні процеси. В першу чергу вони виникають в хрящових структурах міжхребцевих дисків та суглобів.  Хребет людини –  це складна система різних анатомічних структур: суглобів, суглобових з'єднань, зв'язок. До хребта прикріплені м'язи, він являється кістковим футляром для спинного мозку і спинно-мозкових корінців. Кожна складова хребта та пов'язані з ним структури і органи можуть вражатися та провокувати виникнення болю. Найчастіше больовий синдром виникає в попереку та шиї, адже саме в цих відділах спостерігається велике навантаження на диски внаслідок значної рухомості. З роками навантаження на хребет зростає, хрящова тканина хребцевих дисків отримує недостатнє кровопостачання, диски "стираються", тому нерідко на болі у спині скаржаться люди старшого віку. 

Кожне загострення захворювання супроводжується болем та напруженням м’язів..

- Які  перші ознаки остеохондрозу?

- Постійний біль у спині, який людина відчуває декілька разів на тиждень протягом тривалого часу. Вона намагається змінити позу, при цьому відчуває деяке полегшення.

Загалом, основними симптомами остеохондрозу є:

  • постійний ниючий біль у спині;
  • посилення болю при рухах та навантаженні хребта;
  • спазми м'язів спини;
  • погіршення рухливості хребта.

- Що таке грижі Шморля і чому вони лякають багатьох пацієнтів?

- Так, справді, це поняття чомусь лякає багатьох людей, проте грижі Шморля навіть не викликають больових відчуттів. Згалом - це проникнення фрагмента  хребцевого диска через крайову пластинку хребця в губчасту речовину його тіла. Треба зазначити, що сама грижа не впливає на клінічні прояви хвороби, але буде обов’язковою ознакою остеохондрозу. Ссеред причин виникнення грижі Шморля можна виділити три фактори:

  • дистрофічні зміни хрящових тканин хребта
  • слабкість кісткової тканини
  • надлишкові або неправильні навантаження на хребет

Часто таку грижу плутають із міжхребцевою, проте головна відмінність полягає в тому, що не відбувається подразнення нервових корінців і спинного мозку. Тому в більшості випадків грижа Шморля протікає безболісно. Однак якщо не провести лікування, вона може сприяти розвитку повноцінної міжхребцевої грижі з усіма витікаючими наслідками.

- Як лікувати хвороби спини та що робити для профілактики їх виникнення?

- Профілактичне лікування захворювань спини полягає у фізичній активності та спеціальних вправах на укріплення м’язів. Немає певних комплексів вправ, які є більш чи менш дієвими. Сучасний підхід наголошує на тому, що людина має робити вправи, які їй підходять і до яких вона фізично підготовлена. Це може бути йога, фітнес, плавання, і навіть ходіння. Воно так само ефективне, як і спеціальні вправи на укріплення м’язового корсету. Головне – щоб людина рухалася.

Також важлива правильна організація робочого місця. Не рекомендовано довго сидіти на одному місці. Варто робити невеликі перерви кожні 30–40 хвилин: зробити розминкові рухи, встати, походити. Коли людина сидить, важливо зберігати природне положення хребта. Бажано сидіти, спираючись на спинку, та зберігаючи поперековий вигин. Для цього можна використовувати подушки – підкладати їх під поперек.

Найкраще сидяче положення – це зміна положення. Тобто потрібно постійно змінювати положення свого тіла. Якщо ви довго сидите нахилившись уперед, наприклад, то на передню частину диска відбувається нерівномірний розподіл тиску, який призводить до больових відчуттів. А якщо ви постійно змінюєте положення свого тіла, тиск на міжхребцеві диски розподіляється рівномірно й больові відчуття не виникають.

При більш серйозних випадках, ми призначаємо медикаментозне лікування, а при певних показах та неефективності консервативного лікування, ми допомагаємо пацієнту хірургічними методами. Таким чином, ми радикально усуваємо причину болю.

- Які методи оперативних втручань Ви виконуєте?

- Ми використовуємо різні методи оперативних втручань, в залежності від виду проблеми.Наприклад, при килах міжхребцевих дисків гарно зарекомендувала себе мікрохірургічна дискектомія, або в більш складних випадках- міжтіловий остеосинтез. При стенозах (звуженні каналу хребта) ми проводимо декомпресію каналу. При додатковій нестабільності та стенозі – декомпресія з міжтіловим остеосинтезом. Також проводимо видалення пухлин спинного мозку. В любому випадку, ми завжди підходимо індивідуально до кожної проблеми та вирішуємо, який саме вид операції буде найбільш ефективним в тому чи іншому випадку.

- При яких станах необхідно звернутися до лікаря?

- В першу чергу я раджу вести активний спосіб життя задля запобігання розвитку захворювань спини. А до лікаря звертатися тоді, коли болі стають частими та не зменшуються при зміні положення тіла або при болях в стані спокою.

 

Записатися на прийом до лікаря варто:

  • При постійному ниючому болі, який не проходить при зміні положення тіла та відсутності фізичних навантажень. 
  • Посилення больових відчуттів, які потребують медикаментозного лікування.  
  • Відчуття переходу болю зі спини в ноги. 
  • Оніміння чи слабкість в м’язах ніг.

Найголовніше - вчасна і правильна діагностика. При постановці правильного діагнозу, лікарі нашого медичного центру запропонують відповідне лікування та нададуть рекомендації щодо того, як краще вести себе в ситуації яка з вами сталася, і пришвидшать Ваше повернення до повноцінного здорового життя.

Отож, ми з'ясували, що болів у спині та  інших неприємних симптомів можна позбутися в першу чергу за допомогою фізичних вправ. Та важливо розуміти, що універсальних методів лікування захворювань спини не існує, тож не варто займатися самолікуванням, а звертатися потрібно до фахівців, які зможуть правильно оцінити стан вашого хребта та надати відповідну медичну допомогу.

 Звертайтеся в шведсько-український медичний центр Angelholm. Кваліфіковані лікарі радо Вас проконсультують та підберуть індивідуальний план лікування.

New comment

Name
Email
Text

Comments