• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com
workimg

Головний у медицині не лікар, а пацієнт


27-28 квітня 2017 року найкращі ортопеди і травматологи України та їхні колеги із провідних європейських клінік із 5 країн світу обмінювалися знаннями, новинками  та досвідом у Чернівцях на науково-практичній конференції: «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ТРАВМАТОЛОГІЇ ТА ОСТЕОСИНТЕЗУ».

Лікарі клініки «Angelholm» були не тільки серед гостей, але й ділилися власним багаторічним досвідом з трибуни конференції. Ярослав Васильчишин докладно відповів на всі запитання присутніх після доповіді на тему: «Актуальні питання ендопротезування».

«Ця конференція дуже важлива для того, щоби витягувати людей із важких станів, повертати їм здоров’я, надавати можливість знову працювати», - висловився Олександр Косяков, головний ортопед-травматолог Київа.

«Знання – це найголовніший капітал. Якщо в сучасних клініках використовуються сучасні методи лікування, то ці знання призводять до покращення лікування, - говорить професор Володимир Васюк, завідувач кафедри травматології та ортопедії  БДМУ,  - Ця конференція присвячена обміну знаннями між травматологами закордону та України. Приїхали кращі травматологи Німеччини ,Швеції, Чехії, Молдови та України. Наші знання дозволяють  покращити якість лікування переломів кісток та лікування захворювань суглобів. Наприклад, коли я починав працювати травматологом, це було 40 років тому, хворий з переломом стегна лікувався три місяці у лікарні, тепер ми його лікуємо в медзакладі 3-5 днів. Це стало можливим завдяки тому, що з’явились технічні можливості виконувати операції через проколи шкіри. Таким чином, різко знизилась травматичність оперативних втручань. За рахунок цього тепер хворі легше переносять оперативне втручання, менше больових відчуттів, вони швидше виписуються додому, з третього дня починають рухатись, починають ходити. Це, наприклад, із переломом стегна. Така сама історія із артрозом. Артроз колінного суглобу, наприклад, призводить до інвалідності – люди не можуть рухатись, ходити. І навіть вночі їх турбує нестерпний біль. Тепер з’явились такі методи, як заміна суглобу – ендопротезування»

На конференції розглядалися питання остеосинтезу, в тому числі при патологічних переломах, остеосинтез у дітей, пошкодження передпліччя і кисті, пошкодження внутрішньосуглобових структур суглобів, профілактика та лікування ускладнень, сучасні підходи до реабілітації пошкоджень ОРА, первинне та ревізійне ендопротезування кульшового та колінного суглобів.

«Неможливо зробити так, аби люди не хворіли. Але можна зробити так, аби вони менше хворіли. Дуже великого значення ми надаємо профілактиці усіх захворювань і профілактиці прогресування захворювань» - акцентує увагу директор Українського інституту травматології та ортопедії НАМН України, академік НАМН України Георгій Гайко

Професор зі Швеції Бенгдт Стурессон, який неодноразово приїздить до Чернівців, був одним із докладників на конференції. В інтерв’ю  журналістам він замітив: «В ортопедії ми маємо справу з віковими змінами в організмі. І головне питання не в тому, яке оперативне втручання виконати, а як йому запобігти. Якщо раніше основні призначення лікарів зводились до ліків або втручань, то зараз основні акценти - це здоровий спосіб життя, контроль ваги, фізкультура. Якщо ж всі варіанти вичерпані і без оперативного втручання не обійтись, тоді слід обережно та оптимально обирати операцію, яка дасть найкращий результат. За останні 25 років за час моїх візитів до Чернівців, зміни відбулись значні, у Чернівецькій клініці «Angelholm», наприклад, сьогодні застосовуються такі ж методи лікування, як у і у Швеції»

Окрім новинок у хірургії, безболісного лікування та профілактики, українським медикам перш за все потрібно змінити своє ставлення до пацієнтів. «Найбільша вимога сьогодні – це змінити не лише медицину, але й підхід до неї та ставлення до пацієнта. Бо найважливіший у медицині – саме пацієнт. Лікар – лише слуга, який допомагає хворому» - запевняє професор Бенгт Стурессон.

Новий коментар

Name
Ел. пошта
Текст

Коментарі