• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com
workimg

Ішемічна ховороба серця – не вирок


Серед численних хвороб, які можуть вразити наше серце, однією з найбільш частих та поширеніших є ішемічна хвороба серця (ІХС). Саме вона є головною причиною смертності в Україні, стійкої втрати працездатності та значного зниження якості життя людей.

У Чернівцях вже давно почали активно та ефективно боротися з цією проблемою. Ще в 2012 році, завдяки співпраці шведських фахівців, лікарів Чернівецького обласного кардіологічного диспансеру, в особі головного лікаря Маковійчук Ірини Омелянівни та лікарів шведсько-українського медичного центру «Angelholm», було встановлено перший в Чернівецькій області ангіограф та вперше відкрито відділення інтервенційної кардіології, яке спеціалізується на діагностиці та лікуванні серцево-судинних захворювань. Саме тут Вячеслав Миколайович  Камянченко - заступник головного лікаря  «Angelholm», лікар вищої категорії, інтервенційний кардіолог,  багаторазово стажувався у Швеції,  Німеччині та Італії - провів першу на Буковині коронарографію та стентування коронарних артерій. З цього часу в клініці успішно проводять лікування кардіологічних хворих, хворих на ІХС та рятують життя пацієнтам з інфарктом міокарду. Саме у відділенні клініки «Angelholm» лікар кардіохіруг Лісовенко Андрій Анатолійович –встановив перший сучасний кардіостимулятор нового покоління.  Сьогодні пріоритетом роботи цього відділення якраз і є діагностика та ефективне інтервенційне лікування саме ішемічної хвороби серця. Про це та інше ми спілкувалися з лікарем-кардіохірургом медичного центру «Angelholm» Дмитром Олександровичем Мельничуком.

Розкажіть про симптоми та прояви ІХС?

Найнебезпечніші та найтяжчі прояви  ІХС - це стенокардія, аритмія та серцева недостатність. Стенокардія – біль пекучого, стискаючого характеру, найчастіше за грудиною, який може віддавати в ліву руку, шию, нижню щелепу, верхню частину живота, виникає при навантаженні і зменшується в стані спокою. Аритмії відчуваються як перебої в роботі серця, серцебиття, відчуття завмирання серця. А найбільш типовий прояв серцевої недостатності є задуха. Причиною виникнення цих симптомів в більшості випадків є звуження (атеросклеротичні стенози) в судинах серця. При фізичному чи психоемоційному навантаженні виникає невідповідність між доставкою і споживання кисню серцем. Розвивається вкрай небезпечний стан для міокарду – ішемія, яка з часом, при неадектватному та несвоєчасному лікуванні може перейти у життєзагрожуючу хворобу – інфаркт міокарда.

Що ж робити при наявності цих симптомів?

 Для підтвердження діагнозу і визначення подальшої оптимальної тактики лікування, після неінвазивних методів діагностики (ЕКГ, УЗД серця, добовий моніторинг ЕКГ за Холтером, тести з дозованим фізичним навантаженням), необхідне виконання коронароангіографії - «золотого стандарту» в діагностиці ішемічної хвороби серця.

Як проводиться це обстеження? Чи робиться наркоз під час коронарографії?

На стегні або передпліччі робиться невеликий прокол судини, через який спеціальні катетери проводяться прямо до судин серця. Потім через катетери в просвіт судини вводиться рентген контрастна речовина. Спеціальний сучасний рентгенівський апарат – ангіограф – фіксує проходження контрасту через судини серця. В підсумку інтервенційний кардіолог отримує достовірну  інформацію про прохідність артерій серця, оцінює ступінь їх звуження, що дозволяє найбільш точно та якісно визначитись з подальшою тактикою лікування: медикаментозна терапія, черезшкірне коронарне втручання (стентування) або  шунтування судин серця. Наркоз не потрібен. Пацієнт не відчуває, як рухається катетер по судинах, тому що всередині артерій немає чутливих нервових закінчень, то ж, больових відчуттів немає.

В якому віці проводять коронарографію?

Коронарографію виконують в будь-якому віці, у тих випадках, коли в її проведенні є необхідність. Коронарографія в перші години інфаркту міокарда дає можливість виявити місце закупорки судин, яка викликала інфаркт, та швидко нейтралізувати загрозу шляхом  встановлення стенту.

Розкажіть про стентування коронарних судин.

При наявності  показів у відділенні інтервенційної кардіології виконується  стентування судин серця – найбільш ефективний та малотравматичний метод лікування ІХС. Він полягає в постановці стента - внутрішньосудинного каркасу, який  відновлює просвіт коронарної артерії, чим і усувається  кисневе голодування м’яза серця (ішемія), а  разом з цим зникають стенокардія, зменшуються прояви серцевої недостатності. А головне -  інфаркт міокарду не розвинеться! Стентування може виконуватися як одразу після проведення коронарографії, так і у плановому порядку. Результатом стентування є покращення стану пацієнта з першої хвилини встановлення стента, вже на операційному столі.

Які обмеження після проведеного стентування?

Звісно, проведення стентування не відміняє необхідність медикаментозного лікування, незважаючи навіть на зникнення скарг у пацієнта. Необхідно певний час дотримуватися призначень кардіолога щодо антиагрегантної терапії (направленої на запобігання закупорки стента) та гіполіпідемічної терапії (направленої на профілактику розвитку нових стенозів). Також після проведення втручання необхідно  обмежити надмірні  фізичні навантаження  на шість місяців. Окрім зазначених,  більше обмежень у наших  пацієнтів немає.

Чи потрібно купувати якісь медикаменти?

Пацієнту чи його родичам не потрібно купувати самостійно розхідні матеріали та  медикаменти по аптеках, турбуватися про догляд та харчування. Все входить у вартість процедури.

Дякуємо Вам за цікаву та корисну інформацію.

Розмову вела Тетяна Халявка

_________________________________________________

Важлива інформація:

За даними МОЗ України ішемічна хвороба серця – основна причина смертності українців.

У загальній структурі смертності показник серцево-судинних захворювань в Україні на 30% більше, ніж в Європі, і становить 68%. Для порівняння: в США від захворювань серця і судин помирає близько 47,7% людей.

Коронарографія – «золотий стандарт» лікування ІХС, самий надійний та результативний метод обстеження коронарних судин, який дозволяє визначити ступінь звуження судин серця та запропонувати оптимальний метод лікування.

Стентування – сучасний метод лікування непрохідних судин серця, а саме відновлення кровопостачання судин серця за допомогою встановлення у вражену ділянку артерії високотехнологічної конструкції – коронарного стента.

Коронарографія і стентування – малоінвазивні оперативні втручання (без розрізів та наркозу).

Обов’язково потрібно пройти коронарографію, якщо:

  • серцеві ліки почали вживати частіше, ніж зазвичай
  • через серцевий біль ви не можете виконувати звичну для вас роботу
  • біль у ділянці серця почала турбувати навіть у стані спокою
  • якщо ви перенесли інфаркт.

Якщо є необхідність в проведенні коронарографії або стентування, висококваліфіковані фахівці шведсько-українського медичного центру «Angelholm» завжди готові прийти на допомогу. Коронарографія та стентування в «Angelholm» виконуються на високоспеціалізованому рівні із використанням найкращих сучасних матеріалів від світових виробників, у комплекс лікування входять усі розхідні матеріали, а також вартість додаткового обстеження,  перебування та медичного догляду, харчування, медикаментів, аналізів, зарплата лікарів та медперсоналу.

Для хворих на ішемічну хворобу серця та для пацієнтів з невстановленим діагнозом зі скаргами, про які йдеться у статті, консультації БЕЗКОШТОВНІ у відділенні інтервенційної кардіології медичного центру "Angelholm" , що за адресою: Героїв Майдану, 230.

З турботою про Вас та Ваше здоров'я!

Шведсько-український медичний центр "Angelholm"

м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 230

тел. (0372) 905-205, 067-371-86-62

Сайт: angelholm.ua

Новий коментар

Name
Ел. пошта
Текст

Коментарі