• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com
workimg

Осінь – сезон застуд, а гайморит – одне з найчастіших їх ускладнень.


Осінь – сезон застуд, а гайморит – одне з найчастіших їх ускладнень.

Поговоримо про актуальне. На дворі – чудова пора. Але наскільки вона гарна, на стільки ж і небезпечна. Саме восени починаються масові застуди, і якщо їх не лікувати, можна отримати багато ускладнень, в тому числі й гайморит. Про нього сьогодні поговоримо з лікарем-отоларингологом Лозовим Михайлом Юрійовичем.

Що ж це таке «гайморит»?

Гайморит – це запалення слизової оболонки верхньощелепних пазух, названих на честь англійського анатома і хірурга Натаніеля Гаймора.

Чому, як і коли виникає гайморит?

Причин виникнення гаймориту є багато: це і неліковані або погано ліковані застуди, хворі зуби і, як наслідок, виникнення одонтогенного гаймориту, викривлення перегородки носу, алергічний риніт тощо. Якщо говорити про гострий гайморит, то він виникає через 7-14 днів після респіраторного захворювання, це в середньому, адже все дуже індивідуально. Але які б особливості не мав Ваш організм, хворобі потрібен час для розвитку. Тому не слід вважати перші години захворювання і виділення з носу чимось катастрофічним і обов’язково «гайморитним» та одразу бігти «опромінювати» голову. Отож, приблизно через тиждень від початку застуди якщо турбує стійка закладеність носа, зниження нюху, гнійні виділення з носа (іноді з неприємним запахом) та сильний головний біль в ділянці лоба, який посилюється при нахилі голови, Вам – до ЛОРа! До речі, температура тіла при цьому може бути нормальна або субфебрильна.

Як лікар ставить діагноз та лікує?

Але поставити діагноз «гайморит» не завжди можна лише зі скарг хворого. Звісно ж, отоларинголог (лікар, вуха горла та носу) може «знайти» в носі характерні ознаки, властиві саме цьому захворюванню, але це буває не завжди. Тому на допомогу лікарю приходять різноманітні методи обстеження, які дають можливість уточнити діагноз. Найпопулярнішим із них є рентгенографія приносових пазух. Вона дозволяє виявити зміни не лише у гайморових пазухах, а й у лобних, решітчастих, іноді навіть у основній пзусі. Менш популярним, але і більш інформативним методом є комп’ютерна томографія. Але не кваптесь одразу бігти на томографію. Вона більше потрібна пацієнтам, які готуються до операції на вражених синусах.

Отже, якщо Ви на візиті у лікаря і діагноз «гайморит» підтвердився, то окрім стандартного медикаментозного лікування, лікар може запропонувати зробити ПУНКЦІЮ (в народі відому, як «прокол»). І тут починається паніка!

Що таке «пункція» і чому вона так страшенно лякає населення? Лікувально-діагностична пункція верхньощелепної пазухи – це маніпуляція, під час якої в уражену пазуху вводиться спеціальна голка, через яку видаляється гнійний вміст і промивається порожнина пазухи спеціальними розчинами.

Свою недобру славу ця маніпуляція здобула ще за радянських часів, коли її робили всім без винятку хворим на гайморит. В наш час пункція виконується тільки за показами: є гній – робимо пункцію, немає гною – лікуємо консервативно. В окремих випадках можливе проведення повторної пункції, Але зазвичай вистачає однієї разом із адекватним медикаментозним лікуванням.

Сама процедура виконується після ретельного знеболення, тобто вона безболісна. Більшість пацієнтів вже через декілька хвилин відчувають значне покращення, порівняно зі станом, в якому прийшли.

Але говорять, що її недобра робити. Чому?

Дійсно, існує міф серед населення, що якщо один раз зробити пункцію, то потім, через отвір від голки, постійно буде проникати інфекція та гайморити будуть повторюватись. Та це лише міф! Пункційний отвір закривається слизовою оболонкою носа за декілька днів і люди після пункції почувають себе точно так само, як і люди, яким пункцію ніколи не виконували.

А які народні засоби можна використовувати при гаймориті?

Займатись самолікуванням і «народною» медициною не варто. Звичайно, в Інтернеті є маса інформації про лікування гаймориту в домашніх умовах народними методами: соком цибулі і часнику, буряком, навіть каштаном і господарським милом! Цього робити не можна! Хворобу цим не вилікуєте, а от опік слизової оболонки носа легко отримати. Сусідка радить «вигрівати» гайморит вареним яйцем чи сіллю? І тут категорично «НІ»! Там де є гній, гріти ні в якому разі не можна! Це може призвести до поширення інфекції та виникнення ускладнень. А ускладнення від гаймориту дуже серйозні! Лікуйтеся у професіоналів. Якщо у Вас виникли підозри на гайморит, не зволікайте, проконсультуйтеся з лікарем. Це полегшить Ваш стан та дозволить уникнути неприємних проблем. Бережіть себе!

Дякуємо за корисну інформацію!

Розмову вела Халявка Тетяна

Новий коментар

Name
Ел. пошта
Текст

Коментарі