• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com
workimg

Постійний біль у горлі


ПОСТІЙНО БОЛИТЬ ГОРЛО? ВИННИМИ МОЖУТЬ БУТИ НІС АБО ШЛУНОК

Відчуття болю в горлі періодично турбує кожного, адже це невід’ємний симптом респіраторних вірусних інфекцій. Проте, неприємні відчуття в горлі при ГРВІ минають так само швидко як вірус залишає організм людини. Ми ж розберемо випадки, коли болі в горлі є постійним супутником людини, турбують незалежно від застуди і погано піддаються традиційному лікуванню льодяниками і аерозолями.

Біль в горлі може бути симптомом більше десятка різноманітних захворювань, найчастіше вона турбує хворих на гострий або хронічний фарингіт, тонзиліт (ангіна). Неприємні відчуття в горлі виникають при вдиханні надто сухого або забрудненого повітря, в тому числі тютюновим димом. Недостатня зволоженість повітря, що вдихається, призводить до пересихання слизової оболонки горла. Захисний шар слизу, що тоненькою плівкою вкриває слизову оболонку горла, зникає і подразнення «оголених» закінчень нервових клітин викликає відчуття болю.

 Оптимальним кондиціонером нашого організму є ніс. Для людини надзвичайно важливим є носове дихання, оскільки саме при проходженні повітря через ніс відбувається його очищення, зволоження і зігрівання до оптимальних показників. При нормальному носовому диханні в горло подається ідеально підготовлене повітря незалежно від температурних і кліматичних умов.

При застуді і нежиті біль в горлі виникає саме завдяки виключенню носового дихання, оскільки при диханні через рот кондиціонування повітря не відбувається. Таким чином, одна з передумов хронічних болів в горлі – стійке порушення носового дихання, викликаного викривленням носової перегородки, аденоїдами, хронічним ринітом, хронічними синуситами.

Іншою передумовою розвитку хронічного болю в горлі є гастроезофагальний рефлюкс, при котрому завдяки недостатності м’язового апарата травного тракта і підвищеної кислотності в глотку періодично потрапляє соляна кислота, яка повинна міститься в шлунку і приймати участь в перетравленні їжі. При потраплянні на слизову оболонку горла кислота знищує захисний шар слизу, і як результат, виникають неприємні відчуття першіння й болю.

Досить часто постійні болі в горлі турбують пацієнтів, котрим в минулому були видаленні піднебінні мигдалики (гланди). Розвиток хронічного фарингіту у таких хворих пов'язаний з тим, що за відсутністю мигдаликів їх функції щодо розпізнавання, аналізу і знешкодження вірусів і бактерій, що потрапляють в організм з повітрям і їжею, бере на себе лімфоїдна тканина задньої стінки глотки. Задня стінка глотки такого пацієнта не гладенька і рожева, вона має окремі підвищення червоного кольору – лімфоїдні гранули.

Постійні болі в горлі можуть бути побічною дією певних ліків, симптомом дефіциту вітамінів, проявом остеохондрозу шийного відділу хребта.

Пацієнту із постійним болем в горлі необхідно відвідати лікаря для визначення фактора, що підтримує запальний процес. Отоларинголог повинен дослідити функцію носа і навколоносових пазух, оглянути глотку, гастроентеролог – діагностувати можливу патологію травної системи.

Для позбавлення від постійних неприємних відчуттів в горлі варто відмовитися від тютюнопаління, частіше перебувати на свіжому повітрі, часто провітрювати оселю і стежити за достатньою вологістю повітря вдома. Пацієнт повинен дотримуватися певних дієтичних рекомендацій: випивати достатню кількість рідини, не вживати гострої їжі і газованих напоїв, алкоголю, останній прийом їжі повинен бути легким, після вечері протягом 2 годин не займати горизонтальне положення.

Слід зазначити, що при хронічних болях в горлі більшість аерозолів і льодяників не допомагають. Більше того, часто вони навіть підсилюють інтенсивність болю, оскільки викликають пересихання слизової оболонки. Із методів народної медицини можна рекомендувати теплі трав’яні чаї з ромашки, шавлії, м’яти. Гарний ефект має імбирний чай, чай з медом і лимоном, але тільки в тому випадку, якщо пацієнт не має проблем із шлунком. Добре себе зарекомендували інгаляції лужними розчинами (лужні мінеральні води без газу). Полоскання горла також ефективне, доцільно використовувати відвари трав, прополіс. Мед та інші продукти бджільництва надзвичайно ефективні, але не в тих випадках, коли є підвищена кислотність і рефлюксна хвороба. Отже, перед початком самолікування абсолютно необхідною є консультація лікаря для вибору засобів і методів, котрі підходять саме Вам.

Новий коментар

Name
Ел. пошта
Текст

Коментарі