• м.Чернівці, вул. Руська, 185-В 
  • trauma.ua@gmail.com
workimg

Унікальний метод лікування геморою у клініці“Angelholm”


Думка фахівця
 
   Геморой – найбільш розповсюджене судинне захворювання у проктології. За статистикою, кожні 7 з 10 людей на нашій планеті відчувають симптоми геморою. Жертвами цієї недуги може стати абсолютно кожний, адже сидяча та важка фізична робота – одна із головних причин її розвитку. Тривала нерухомість або надмірне фізичне навантаження призводять до застою крові в області малого тазу та прямої кишки, до переповнення і розтягування гемороїдальних вузлів, їх запалення і пошкодження.
 
   Відсутність своєчасного адекватного лікування призводить до серйозних ускладнень. Наш співрозмовник — Андрій БОЧАРОВ, лікар-проктолог вищої категорії, к.мед.н., доцент. Саме він – першим у Західному регіоні! – запровадив метод безшовного з'єднання тканин у проктології.
 
- Андрію Володимировичу, поясніть, що призводить до розвитку геморою?
 
- Найперше – застій крові при тривалій сидячий роботі (до слова, геморой – «професійне» захворювання водіїв), запальні захворювання кишківника й органів малого тазу, фізичне перенапруження із підняттям важких речей, вікові зміни, спадкова схильність, у жінок – вагітність та пологи. І, нарешті, одна з найпоширеніших причин — тривалі закрепи, викликані незбалансованим харчуванням та малорухливим способом життя. При частих закрепах у кишківнику посилюється застій крові в тазових органах, і ризик розвитку геморою істотно зростає. Тому так важливо правильно харчуватися та більше рухатися.
 
 -  Які симптоми геморою?
 
- До початкових симптомів геморою належать неприємні відчуття в області заднього проходу, легкий свербіж, утруднення під час випорожнення кишеківника. Найбільш поширеними проявами є виділення крові із заднього проходу, дискомфорт, відчуття розпирання, біль, свербіж. Чим довший період хвороби, тим інтенсивнішими можуть бути ці прояви. Дуже рідко геморой може протікати безсимптомно, проте досить невеликої провокації (ідеться, приміром, про закреп, підвищення навантаження, гостру або важку їжу) – і симптоми тут же проявляються. Пам’ятайте: на ранніх стадіях геморой успішно лікується за допомогою малоінвазивних методик. Тому не слід доводити захворювання до ускладнень, а вже при появі перших симптомів звернутися до лікаря-проктолога.
 
На жаль, повністю вилікувати хронічний чи ускладнений геморой складно, але для повноцінного життя необхідно тримати захворювання під контролем лікаря-проктолога і не допускати його загострень. Виділяють кілька стадій геморою – від збільшення до випадіння гемороїдальних вузлів. На останніх стадіях лікування геморою вимагає оперативного втручання.
 
- А які саме сучасні методи оперативного втручання використовуються сьогодні в медицині?
 
- У клініці «Angelholm» – в одній з перших у Західній Україні! – запроваджено метод безшовного з'єднання тканин у проктології з використанням спеціального інструменту “LigaSure”. Це новітній метод, який дає гарні результати і є більш щадним для пацієнта, якщо порівнювати з класичною операцією.
 
- Цікаво, чим новий метод відрізняється від класичних операцій?
 
– Метод безшовного з'єднання тканин “LigaSure” полягає у тому, що після видалення гемороїдальних вузлів краї ран із судинами не зашивають, а «з'єднують» високочастотним струмом при необхідній температурі. Весь процес
 
між браншами затискача LigaSure займає близько 5 секунд. Міцність такого з’єднання живих тканин дає змогу цілком відмовитися від накладання швів і шовного матеріалу. Окрім цього, вмонтований у бранші електрозатискача
LigaSure ніж дає можливість одночасно під час операції відсікати тканини над з’єднаними краями ран. Новітня методика операції з LigaSure має низку переваг перед класичною методикою гемороїдектомії,. А саме: немає необхідності перев’язувати гемороїдальні судини, зшивати тканини операційної рани, що майже удвічі скорочує час операції і робить її фактично безкровною. Через те, що на місці оперативного втручання відсутні шви, відновлення відбувається значно швидше. Зрештою, навіть зовнішній вигляд оперованої ділянки кращий. Крім того, метод безшовного з'єднання тканин LigaSure суттєво скорочує термін перебування хворого у стаціонарі.
 
Пацієнтів можна виписувати додому навіть у сам день операції (при класичній операції цей термін складає 14 днів). Таким чином, впровадження технології безшовного з'єднання тканинLigaSure дає можливість пацієнту швидше повернутися до якісного життя.
 
Важливо!
 
Використання гемороідектомії з LigaSure має право проводити тільки висококваліфікований хірург-проктолог із досвідом використання методу високочастотного безшовного з'єднання тканин.
 
- Чи можна уникнути геморою?
 
Профілактика геморою – не така вже й важка. Якщо на сніданок ми будемо їсти кашу із суміші неочишених цільнозернових злаків із додаванням меленого насіння льону, а не бутерброд з ковбасою, якщо з’їдатимемо хоча б одне яблуко на день і таку кількість овочів, яка би помістилася на нашій долоні, якщо за день ми випиватимемо мінімум 1,5 літра негазованої води, а ввечері – кефір, якщо купуватимемо чорний хліб з висівками, а не здобні булки і тістечка, якщо будемо їсти невеликими порціями мінімум 4 рази на добу, а не один раз багато і ввечері, якщо не тільки їздитимемо на маршрутці або машині, а й ходитимемо пішки, якщо на роботі вставатимемо з крісла і декілька разів присідатимемо, якщо забудемо про ліфт, то дуже допоможемо своєму організму. У більшості випадків виконання простих рекомендацій з харчування та фізкультури цілком достатньо, щоб підтримувати нормальну форму, уникати закрепів, поліпшувати кровообіг і тримати м'язи в тонусі. Щодня знаходьте можливість виконувати прості «антигеморойні» правила: у раціоні має бути достатня кількість рослинної клітковини, води, поменше гострих спецій та солі. Забудьте про фастфуди, перекуси, газовані напої і солодощі — всього, що може спровокувати закреп.
 
Слідкуйте, щоби випорожнення кишківника відбувалося мінімум один раз на добу, а після кожного випорожнення дотримуйтеся гігієни і мийтеся теплою водою. А для нормального кровообігу якомога частіше змінюйте положення тіла, уникайте підйому важких речей, тривалого сидіння або стояння.
 
Наш сучасний стиль життя часто стає причиною появи та загострень захворювань аноректальної зони. І ми знаємо, що цей стиль життя змінити дуже складно, проте варто пам’ятати: вчасне звернення до кваліфікованого спеціаліста та правильно поставлений діагноз є запорукою успішного лікування.
 
Тетяна ХАЛЯВКА
 
Шведсько-український медичний центр Angelholm
 
м. Чернівці
 
вул. Руська, 185-В,
 
тел.: 51-58- 82, 050-50- 50-103 068-50- 50-103.

Новий коментар

Name
Ел. пошта
Текст

Коментарі